Mijn eerste werkvakantie

Een maand geleden ben ik met Danny naar het buitenland gevlogen, Bali om precies te zijn. Dit was overigens ook mijn eerste werkvakantie. Toen ik tegen vrienden zei dat ik naar Bali ging, waren negen van de tien reacties: “Ga je dan een cursus verkopen?” En ik geef ze geen ongelijk, want sceptisch, dat was ik namelijk in het begin ook.

Daarom wil ik met je delen wat de reden is achter deze werkvakantie en hoe ik het tot nu toe écht heb ervaren.

Motief

Bali is al jarenlang de hotspot onder de digital nomads. Ik heb veel mensen gesproken die al veel van de wereld hebben gezien. Mexico, Thailand, Maleisië, Zuid-Afrika, noem het allemaal maar op. Maar ze zeggen allemaal hetzelfde: Bali is the place to go voor ondernemers in de digitale wereld. En ik snap waarom.

Terugkomend op ons motief. Je kunt het wellicht al raden, maar het is gericht om te leren van andere digitale ondernemers. En niet te vergeten, we genieten natuurlijk ook van de vrijheid, het lekkere eten en het prachtige weer.

Leren

In deze alinea wil ik direct ingaan op ons motief, namelijk het leren van andere ondernemers. Hoe werkt dat dan en hoe ziet dat er hieruit? Ik ga het je uitleggen.

Co-working, de naam zegt het al, zijn plekken waar je gezamenlijk kunt werken. Het hostel waar wij verblijven, heeft ook een co-workingruimte. Voor jouw beeld: hier zijn 150 mensen tegelijk aan het “werken” aan bijvoorbeeld AI-toepassingen in marketing, hun eigen e-commercemerk of het runnen van een agency.

Het woord ‘werken’ heb ik bewust tussen aanhalingstekens gezet, omdat je daar niet moet zijn als je echt meters wilt maken. Omdat je zoveel raakvlakken hebt en informatie die je met elkaar kunt delen, ben je zomaar twee uur lang aan het praten. Hier leer je ontzettend veel van: van businesstips tot het auditen van elkaars advertentieaccount en het ontvangen en delen van waardevolle informatie. Het gebeurt allemaal.

Structuur

In de eerste weken hebben we veel van het eiland gezien. Voor degenen die er al eens geweest zijn, is het bekend dat er prachtige plekken te ontdekken zijn. Dit kost echter veel energie: koffers pakken, met de boot of taxi reizen, en vervolgens weer door naar de volgende plek.

Daarom hebben we besloten om ons op een vaste plek te vestigen en deze echt als onze thuisbasis te beschouwen. Zo hebben we bijvoorbeeld een sportschoolabonnement afgesloten, waardoor we dezelfde gewoontes kunnen oppakken die we in Nederland ook hadden. Een mens is namelijk gemaakt voor structuur, en wanneer je dit niet hebt, merk je dat je mentaal, maar ook lichamelijk snel vermoeid raakt.

Persoonlijke groei

Je komt veel mensen tegen met verschillende nationaliteiten en iedereen heeft een eigen verhaal. Hier kun je ook lessen uit halen. Waarom hebben mensen bepaalde keuzes gemaakt en hoe heeft dat voor hen uitgepakt? Ik heb namelijk al meerdere malen gedacht: ‘Dat heb ik nooit vanuit dit standpunt bekeken.’ Hier leer je veel van, en dit helpt je met toekomstige keuzes die je te wachten staan.

Al met al is het een hele mooie ervaring die ik niet zou willen missen. Daarom hebben we besloten dat we hier nog langer blijven, omdat er nog meer te leren en te ervaren valt. Zoals ik had verteld, was ik in het begin sceptisch, maar nu kan ik zeker begrijpen waarom mensen de stap nemen om te werken in het buitenland.

Hopelijk vond je het leuk om deze blog te lezen over mijn ervaring met werken in het buitenland.