De onverwachte voordelen van een werkvakantie naar Bali

Heb je wel eens het gevoel gehad dat je niet helemaal op je plek zit en toe bent aan een break? Dat overkwam mij ook, en daarom koos ik ervoor om twee maanden in mijn eentje naar Bali te gaan voor een werkvakantie.

Hoewel ik positieve verhalen over Bali had gehoord, was mijn besluit om te gaan nogal impulsief. Ik was net afgestudeerd, had nog nooit alleen gereisd en was zelfs nog nooit buiten Europa geweest, en toch had ik al een ticket geboekt na niet meer dan twee reisblogs te hebben gelezen.

Kort na aankomst kwam ik erachter dat deze reis uiteindelijk een van de beste beslissingen was die ik kon maken. Ik vond niet alleen de ontspanning waar ik naar op zoek was, maar ook veel onverwachte voordelen.

Danny Lifino

Balans tussen werk en ontspanning

Werken vanuit Bali bracht direct een merkbare verandering in mijn dagelijkse routine.

Dankzij een tijdsverschil van zes uur begon mijn dag opvallend rustiger. Zonder de gebruikelijke stroom van e-mails en communicatie, kon ik mijn werkzaamheden beginnen met volledige concentratie. Deze rustige ochtenden boden een perfecte start voor de rest van de dag.

Ondanks dat ik normaal gesproken moeite heb om echt afstand te nemen van mijn werk, merkte ik dat ik in Bali veel makkelijker de ‘uit’-knop kon vinden. In Nederland betrapte ik mezelf er vaak op dat ik vaak pauzes oversloeg of toch indirect bezig was met werk.

Echter, in een nieuw land, met zoveel activiteiten, mensen om mee te praten en kansen voor spontaniteit, vond ik het veel makkelijker om volledig los te komen van mijn werk.

Gelukkig doe ik werk dat ik leuk vind, dus het constant bezig zijn met werk is normaal gesproken geen probleem. Maar verrassend genoeg zorgde deze mix van ontspanning ervoor dat ik een stuk productiever werd, omdat ik telkens frisser en meer uitgerust terug aan mijn werk begon.

Persoonlijke groei

Eerlijk is eerlijk. Door de video’s die ik op social media zag, wist ik niet zo goed wat ik moest verwachten van de type ondernemers in Bali. Maar al snel werd ik verrast door de mensen die ik tegenkwam. 

Ik ontmoette allerlei interessante mensen, ieder met hun eigen verhaal en unieke kijk op dingen. Hun inzichten zetten me aan het denken en daagden mijn eigen overtuigingen uit. Dit leidde bijvoorbeeld tot belangrijke vragen: wat wil ik precies bereiken en misschien nog belangrijker, waarom?

Op verschillende coworking plekken kwam ik in contact met ambiteuze mensen, elk in een ander stadium van hun leven. Het was echt ideaal om in zo’n positieve omgeving te werken en ideeën met elkaar te kunnen uitwisselen.

Niet alleen maar rozengeur en maneschijn

Natuurlijk verliep niet alles vlekkeloos. Er waren momenten dat ik toe was aan wat meer stabiliteit, zoals de keer dat ik bijna verdwaalde op het vliegveld in Maleisië, toen mijn telefoon gestolen werd na de eerste week, of die keren dat een meeting de dupe was van een slechte internetverbinding.

Zo gingen de meeste voordelen  gepaard met enkele nadelen.

Het tijdverschil zorgde ervoor dat ik soms meetings had om 10 uur ‘s avonds (4 uur ‘s middags in Nederland), en vreemd genoeg had ik daar vaak weinig zin in..

Ook het vinden van een goede balans tussen werk en plezier was een constante uitdaging. Te veel werken kan je isoleren van leuke ervaringen en spontaniteit, terwijl te veel
ontspannen het risico met zich meebrengt dat je achterloopt met werk.

Zeker voor herhaling vatbaar

Ondanks de uitdagingen, was mijn tijd in Bali waardevol en zeker iets wat ik wil herhalen, gezien alle lessen die ik heb opgedaan en de bijzondere mensen die ik heb ontmoet.

Deze reis was eigenlijk meer bedoeld als een break, niet zozeer als een zoektocht naar persoonlijke groei. Toch had ik nooit verwacht dat ik zoveel zou leren, zowel op persoonlijk als zakelijk vlak.