Skip to content Skip to footer

Wat is Online Marketing?

Marketing, dat is toch iets met reclame? Dat klopt helemaal. Tegenwoordig gebeurt bijna alles online. Denk bijvoorbeeld aan geldzaken, bestellingen en zelfs vergaderingen worden nu grotendeels online gevoerd. Maar wat is online marketing dan precies? Het woord “online’ verklapt al een hele hoop. Online marketing is simpelweg het promoten van je product of dienst via het internet. Is dat alles? Nee zeker niet, want je hebt verschillende kanalen waarop je jouw product of dienst online kunt  promoten. Ben je benieuwd wat je allemaal met online marketing kan? Lees dan verder en dan zullen we de kanalen haarfijn uitleggen.

Online Marketing via Social Media

Laten we beginnen met de meest bekende, Social Media Marketing. Denk aan Facebook, Instagram, Snapchat, Tik-Tok en LinkedIn. Wanneer je kijkt tussen je apps, zit er minimaal wel één tussen, toch? Via deze kanalen spenderen miljoenen ondernemers vele uren om hun doelgroep te bereiken. Maar waarom? Stel je eens voor dat je een horeca ondernemers bent in Zeeland. Wanneer je op zoek bent naar nieuw personeel, dan wil je dat zoveel mogelijk mensen jouw vacature te zien krijgen. En waar spendeert men veel tijd? Je raadt het al, op social media. Is het dan écht zo makkelijk? Nee, helaas niet. Online Marketing via Social Media vergt veel tijd en inspanning. Zomaar wat plaatsen werkt niet. Daarom adviseren we je om naar het volgende te kijken:

  • Strategie; bepaal in eerste instantie wie, wat en wanneer je jouw doelgroep wilt bereiken. Is je doelgroep tussen 17-25 jaar, focus dan bijvoorbeeld meer op instagram. Is je doelgroep wat ouder, kies dan voor Facebook en blijf relevant;
  • Consistentie; je moet consistent zijn met het plaatsen van content. Probeer minimaal 2x in de week wat posten. Lees hier meer over in 5 tips voor social media;
  • Inhoud; zorg dat jouw social media berichten aansluiten op de behoefte van je doelgroep. Stel jezelf de vraag: hoe kan ik waarde bieden aan mijn doelgroep?

Online Marketing via Google

Wist je dat er op Google 40.000 zoekopdrachten worden uitgevoerd per seconde. Best veel toch? Om die reden is dit platform een grote kans voor jouw bedrijf om producten of diensten te promoten. Wanneer je bijvoorbeeld op zoek bent naar nieuwe tuinset, dan komen er een aantal websites bovendrijven. Maar hoe bepaalt Google dan wat relevant is voor mij? En hoe weet Google dat? We zullen je niet  lastig vallen met technische aspecten en algoritmes. Wat we wel gaan doen is jullie de twee verschillende marketing principes uitleggen via Google. Maar voordat we verder in de methodiek duiken, leggen we je eerst het verschil uit tussen organisch- en betaald verkeer.

Organisch vs betaald verkeer

Binnen de zoekmachine, Google, onderscheiden we twee soorten zoekresultaten: betaalde- en onbetaalde zoekresultaten. Het hebben van organisch verkeer wil zeggen dat je er niet voor betaalt. Wanneer iemand bijvoorbeeld zoekt op een tuinset, dan bepaalt Google of jouw website relevant genoeg is om in de zoekresultaten te verschijnen. Dus als ik wat content plaats over een tuinset, kom ik dan gelijk op nummer 1 te staan in Google? Nee, zo makkelijk is het helaas niet. Meerdere bedrijven concurreren namelijk met elkaar. Door middel van een algoritme bepaalt Google welke website het meest relevant is voor de desbetreffende zoekopdracht. Dit wordt bepaalt aan de hand van: websitekwaliteit, content en relevantie.

Wil je dat jouw website gelijk op nummer 1 komt te staan, dan kan dat via betaalde advertenties. Je herkent het vast wel, wanneer je iets zoekt op Google zie je linksboven het dikgedrukte wordt “advertentie” staan. Dit wil zeggen dat het bedrijf heeft betaald om in de toppositie zichtbaar te zijn. De adverteerder betaalt een x bedrag per klik aan Google. We kunnen online marketing via Google  onderscheiden in twee disciplines: Search Engine Optimazation (SEO) en Search Engine Advertising (SEA). Deze verschillen leggen we je in de volgende alinea uit.

 

SEO VS SEA

SEO (Search Engine Optimazation) betreft het aantrekken van organisch verkeer, dus onbetaald. Zoals ik net al benoemde beoordeelt Google jouw website op een aantal peilers. Deze kun je als ondernemer beïnvloeden. Verkoop je bijvoorbeeld een tuinset, dan moet je ervoor zorgen dat jouw content hier naadloos op aansluit. Zo kun je diverse blogs schrijven die overeen komen met de zoekopdracht van jouw doelgroep. Ook kijkt Google naar technische aspecten van jouw website zoals: websitesnelheid en gebruiksvriendelijkheid.

Met SEA (Search Engine Advertising) kun je dezelfde dag nog een nummer 1 positie in Google verkrijgen.  Zoekt iemand bijvoorbeeld op een tuinset en klikt hij op jouw advertentie, dan betaal jij per klik bijvoorbeeld 50 cent. Het nadeel van deze vorm van online marketing is dat het maar tijdelijk is. Wanneer jij Google niet meer betaalt, is jouw website niet meer zichtbaar. Ga jij aan de slag met SEO, dan moet je niet verwachten dat je website dezelfde dag nog bovenin de zoekresultaten te zien is. Dit kost namelijk tijd en moeite, maar zodra je op dit punt bent dat je de nummer 1 positie hebt bemachtigd, dan zal dit zijn vruchten af gaan werpen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer disciplines die jouw onderneming kunnen laten groeien. Heb je vragen naar aanleiding van deze online marketing disciplines? Twijfel dan niet en neem contact met ons op.

Meer informatie?